Electa - Kombuha napitak
Electa – Kombuha napitak

Kao i svaki fermentirani proizvod Electa Kombuha napitak prvenstveno pomaže i održava zdravu probavu. Pomaže kod svih probavnih smetnji, nadutosti, zatvora, te, hemoroida.

L mliječna kiselina reguliše ćelijsko disanje te pH krvi i tako sprečava stvaranje kancera i zaustavlja njihov rast. Osim toga, L mliječna kiselina je neophodna za zdravu mikrofloru naših crijeva, sastavni je dio svih probiotičkih napitaka a u Kombuhi je prisutna u svom najefektnijem obliku kao L- LACTIC(+)(sa rotacijom na desno). Ovaj oblik mliječne kiseline nije gotovo nikad prisutan kod oboljelih od raka.

Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama, pri čemu se formira veliki broj proteina. Kombuha napitak sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline od kojih je veoma bitan metionin koji pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala i zagađenja, te sprećava rak.

Glukoronska kiselina osim što vrši snažnu detoksikaciju u našeg organizma, pomaže i održavanje nivoa gustine krvi, sprečava trombozu i tromboflebitis (upaljene vene). Ova kiselina je vezana u polisaharide koji su jednako važni kao i hijaluronska kiselina (osnovna supstanca vezivnog tkiva), hondroitin sulfat (osnovna tvar hrskavice), mucoltine sulfat (komponenta sluznice želuca i kristalina), i heparina, stoga ova kiselina pomaže u slučajevima slabosti vezivnog tkiva, osteoartritisa i artritisa te oštečene sluznice želuca.

Folna kielina je veoma važna pri biosintezi nukleinskih kiselina i za obnavjanje ćelija krvi, pomaže kod bolesti srca, sprećava starenje, rak, pomaže kod Kronove bolesti (Crohn), Alzajmera (alzheimer) i osteoporoze. Lecitin pomaže zdravlje srca, cirkulaciju, memoriju i koncentraciju, razgrađuje masnoće i holesterol, pomaže iskorištavanje vitamina, te stimulira rast kose i poboljšava njen kvalitet.

Voćne kiseline u napitku pomažu detoksikaciju, podstiču funkciju i obnavljanje ćelija, regulišu pH krvi, te imaju određena antibiotska svojstva.

Enzimi pomažu ćeliji da generiše energiju, pokreću veliki broj hemijskih procesa u našem organizmu i pomažu našem metabolizmu (izmjenu tvari) da ispravno funkcionira.

Glukonska kiselina efikasno pomaže kod mnogih gljivičnih infekcija, poboljšava elastičnost zglobova, te samoj gljivi pomaže da se zaštiti od stranih i nepoželjnih mikroorganizama. Ova kiselina pomaže izlučivanje glukoronske kiseline, koja se ne reapsorbuje već kompletna odstranjuje, što dovodi do boljeg rada jetre.

Biogeni amini su primarni amini koji imaju izrazito farmakološko djelovanje, neki su važni kao perkusori hormona, sirovine za koenzime i ostale biološki važne
supstance.

Antibiotski aktivne materije su materije koje na naš organizam djeluju kao antibiotici a da mu pri tome ne nanose štetu. One pomažu kod suzbijanja upalnih procesa, bakterioloških problema, visoke temperature, opekotina i drugih dermatoloških problema.

Vitamini koji su prisutni u napitku  – vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamin C i H – pomažu održavanje zdravog nervnog sistema i imuniteta te učestvuju u mnoštvu proceas koji se odvijaju u organismu svakog trena.