Electa - Kombuha napitak
Electa – Kombuha napitak

ŠTA JE ZAPRAVO KOMBUHA?
Kombuhom se naziva čajni napitak nastao procesom fermantacije – vrenja crnog i zelenog čaja, šećera te čajne „gljive” ili kombucha „gljive”. Naravno, kombucha nije prava gljiva, nije pečurka i ne raste u šumi. To je simbioza bakterija i kvasa, u oblik čvrste mrene. Izgleda kao debela, sluzava, smeđa navlaka koja pliva na površini zaslađene tečnosti koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak. Gljiva se hrani šećerom iz čaja i u zamjenu proizvodi obilje različitih i našem organizmu neophodnih supstanci, dok kvas razgrađuje šećer i pretvara ga u humani CO2, što napitku daje karakterističan gazirani okus. Poslije fermentacije gljiva se odstranjuje sa gotovog napitka i on se flašira.

Kultura Kombuche sadrži simbiozu Acetobakterija (bakterije acetinske kiseline) i kvasaca, najviše Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosacchromyces pombe, Torulaspora delbrueckii i Zygosaccharomyces bailii.
Kultura sama po sebi izgleda kao veliki palačinak i često je nazvana gljivom a naučno je klasifikovana kao Zoogleal mat. [wikipedija]

KAKO KOMBUHA DIJETETSKI NAPITAK DJELUJE?
Čajna gljiva je sposobna da iz veoma malog broja komponenti stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci za naš organizam. To su: vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamin C i H, lecitin, L – mliječna kiselina (sa rotacijom na desno), glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska),male količine glukoze i fruktoze, neke enzime, 14 aminokiselina, biogene amine, folnu kiselinu i neke komponente koje djeluju kao antibiotici.